Actualiteit - Backpay

Backpay


Op 3 november j.l. meldt het ANP:

‘Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en het Indisch Platform zijn het eens geworden over de financiële regeling voor de betrokkenen die nu, ruim zeventig jaar later, nog in leven zijn.’ Van Rijn: ,,Met deze regeling trachten we tegemoet te komen aan de onvrede in de Indische gemeenschap door het ontbreken van een oplossing voor de backpay. De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst.’’

Een terugblik
De Nederlandse regering weigert na de oorlog de achterstallige salarissen en pensioenen te betalen aan alle uit Indië afkomstige Nederlanders, militairen en ambtenaren in dienst van het Nederlandsch-Indisch Gouvernement. Geld dat zij niet ontvingen in de jaren
dat zij krijgsgevangenen waren. Berooid en getraumatiseerd (maar dat zal vaak pas jaren later blijken) komen zij na de oorlog in Nederland. Zij werken hard, integreren braaf, betalen braaf het meubel- en kledingvoorschot tot op de laatste cent terug. En wwachten af (steeds minder braaf, want de jongere generatie is mondiger) wat de verschillende regeringen besluiten over de backpay kwestie.

Ja, nee, niet nu, wij komen erop terug.
Terwijl andere geallieerde koloniale overheden deze gedupeerden al lang geleden betaald hebben. Terwijl Nederlandse ambtenaren en militairen die geïnterneerd of gegijzeld werden door de Duitsers al lang hun achterstallige salaris volledig uitbetaald hebben gekregen.

Extra pijnlijk:
het door de Japanners geïnterneerde personeel van de Koninklijke Marine heeft WEL en hun collega-militairen van het KNIL hebben deze uitbetaling NIET ontvangen. Let wel: dit heeft niets te maken met de wet Uitkering Indische Geïnterneerden (UIG) uit 1981. Die eenmalige uitkering van 7500 gulden was een vorm van smartengeld.

Hoe verder?
Van Rijn en het Indisch Platform overleggen nu over praktische zaken als wie er in aanmerking komen voor de € 25.000,00. Men zal hierbij zoveel mogelijk gebruik maken van reeds beschikbare informatie, zodat de 1100? rechthebbenden – veelal ouder dan 90 jaar - zo min mogelijk worden belast.

A-ach! Hoe heerlijk is dat…
Maar… angkat topi voor het
Indisch Platform!

Creatie datum : 07/04/2016 - 03:06
Laatste wijziging : 07/04/2016 - 12:13
Categorie : Actualiteit
Pagina gelezen 1194 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit artikel


Er heeft nog niemand gereageerd.


Menu

fermer Actualiteit

fermer Foto's tempo doeloe

fermer Warung

Aanmelden
  Leden: 3

Loginnaam:

Wachtwoord:

[ Wachtwoord vergeten? ]


[ Registreer ]


  Lid OnLine: 0
  Bezoeker OnLine: 1

Webmaster - Info
Zoeken
TopArtikelen
^ Boven ^