Foto's tempo doeloe - Edith de Bruijn

Edith de Bruijn


Stoer’

Edith de Bruijn
3 september 1913 - 31 oktober 1938

Onze vader Rogier praatte nooit over zijn overleden moeder Edith de Bruijn, die in het kraambed was overleden: de eerste vrouw van Tjalie Robinson. Heel soms had hij het over Ma Von, zijn naar Amerika geëmigreerde pleegmoeder, van wie Tjalie gescheiden was. Tjalie’s derde vrouw noemde hij TL, van Tante Lily. Zij woonde in Nederland en haar kenden we wel, als Oma Lily.

Het precieze moment dat we voor het eerst over Oma Edith hoorden, weten we niet meer. Maar het is ook een langdurig proces, en nog niet afgesloten, om haar te leren ken- nen en te beseffen wat een aanwezigheid haar afwezigheid is, en hoe veelzeggend het zwijgen van onze vader was.

Pas na zijn overlijden kwamen we erachter dat hij zelf wél contact onderhield met zijn ooms en tantes van moederszijde; hij nam ons alleen nooit mee. Zijn jongere zus, onze lievelingstante Pam, heeft ons veel meer over Oma Edith verteld, al heeft zij ook geen eigen herinneringen aan haar moeder. Zij wist bijvoorbeeld dat Ediths moeder en andere familieleden jaren later nog in huilen uitbarstten bij het noemen van haar naam, en dat Edith door velen getypeerd werd als “héél erg lief en zachtaardig”. Ook wist ze dat Edith en onze vader een heel sterke moeder- zoon-band hadden. Wij vonden het zelf heel leuk om in Tjalies biografie door Wim Willems te lezen dat ook onze Oma Edith schreef en samen met Tjalie een kinderrubriek had in de krant. Als je het gescheiden zijn door de tijd even wegdenkt, is het vooral een heel fijne gedachte dat we kleindochters van zo’n lieve Oma zijn. Over wie Tjalie als Vincent Mahieu erg mooi en indrukwekkend heeft geschreven. En deze foto vinden wij prachtig van haar, stoer!

Tekst: Siem Boon

Foto: privé-collectie Siem en Leslie Boon

Creatie datum : 07/04/2016 - 03:12
Laatste wijziging : 15/04/2016 - 10:21
Categorie : Foto's tempo doeloe
Pagina gelezen 1399 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit artikel


Er heeft nog niemand gereageerd.


Menu

fermer Actualiteit

fermer Foto's tempo doeloe

fermer Warung

Aanmelden
  Leden: 3

Loginnaam:

Wachtwoord:

[ Wachtwoord vergeten? ]


[ Registreer ]


  Lid OnLine: 0
  Bezoekers OnLine: 2

Webmaster - Info
Zoeken
TopArtikelen
^ Boven ^